. Shqiptarët, popull me shumë emra, me një identitet – Flaka Plus

Shqiptarët, popull me shumë emra, me një identitet

Shkrim nga: Faton Bislimi


Mitet, legjendat, autoktonia, historia, vlerat, kontributet ose ndryshe ”mburrjet ballkanike” kanë mbushur jo vetëm faqet e historive të shkruara anekënd botës, po edhe lumenj me gjak dhe troje me varre.Pra lavdërimet ballkanike kanë prodhuar më shumë luftëra sesa paqe, më shumë tragjedi sesa lumturi(begati), më shumë izolim sesa integrim.        

Populli shqiptar, ose populli i shumë emrave është ndër popujt prehistorik të Ballkanit.Pellazgët, ilirët, arbëreshët, shqiptarët, albanët(albanians) kaq shumë emra për një popull të vetëm, fakt shumë domethënës për autoktoninë e njërit prej popujve më të lashtë dhe më mbijetues të Evropës së sotme.Të rrallë janë popujt në botë që kanë trashëguar kaq shumë emra gjatë historisë së vet.  Të gjithë këta emra janë epitete të periudhave të ndryshme historike,janë simbole të të njëjtit popull në faza të ndryshme të zhvillimit, vijimësi e të njëjtit identitet.


Pellazgët, ilirët, arbëreshët, shqiptarët apo albanët(albanians), siç i quajnë sot mbarë bota moderne ndodhen në rajonin e Ballkanit prej mijëra vjetësh.Së paku rreth 3200 vjet përpara fillojnë të dëshmohen gjurmë të shumta materiale, të cilat vërtetojnë ekzistencën e një populli të lashtë, me disa veçori të dallueshme nga popujt tjerë përreth tyre.   Për origjinën e shqiptarëve ka shumë teori dhe teza, ka hamendje dhe hipoteza.Kjo është e natyrshme.Sa më të vjetër të jenë popujt aq më thellë që zhytesh, aq me pak gjen fakte dhe argumente. Si një popull i lashtë, shqiptarët janë bërë objekt studimesh e studiuesish nga gjithë bota dhe në çdo kohë.
Poetë e filozofë, shkrimtarë e shkencëtarë, ushtarakë e shenjtorë nga lashtësia deri në kohët moderne, nga Ballkani, Evropa, Amerika e Lindja e Largët kanë pasur vëmendje dhe janë lidhur në një mënyrë apo tjetër me Shqipërinë e shqiptarët.Nga poeti antik grek Homeri deri te Plutarku, nga perandori romak Cezari deri te perandori reformator Diodelian, nga Anzhute deri te Huniadi, nga Barleti, Biçikemi e Tomeu e deri te Papa Klementi X, nga Shekspiri deri te Aleksandri Dymai, nga Katana e parë deri te Lenini, nga Bonaparti e deri te Bismarku, nga Sulltan Murati deri tek Ataturku, nga lordi Bajroni deri tek Edith Durhami, nga Shuflai deri te Stipçeviq, nga Stalini deri te Regani e Bill Klintoni dhe Bushi, nga nobelisti Ferid Murati deri tek e madhja Nënë Tereza.   Shqipëria dhe shqiptarët e cunguar kanë qenë gjithmonë të pranishëm herë për të mirë e herë për të keq, herë me dashje herë pa dashje, prania e Shqipërisë dhe e shqiptarëve është e kudondodhur në faqet e historisë së njerëzimit nga lashtësia deri në kohët moderne. 

Gjurmët e vendbanimeve ilire fillojnë të datohen të plota,rreth viteve 1200 vjet përpara Krishtit,pra përafërsisht 3200 vjet nga koha jonë.Në shumë shkrime antike të grekëve, ilirët përshkruhen si ”popullsi jo greke e vendosur në perëndim të Ballkanit”.Shkencëtarët shqiptarë dhe të huaj burimet e tyre i kanë mbështetur në dy burime kryesore: mbi bazën e gjuhës dhe mbi bazën e arkeologjisë.Pra, shqiptarët jetojnë mbi trojet e tyre stërgjyshore dhe janë vazhdimësi autoktone e paraardhësve të tyre, ilirëve.     Ilirologu kroat me prejardhje arbëreshe-shqiptare thotë: ”Çdo tregim për Ballkanin fillon me Ilirët”.


Shkrim nga : prof. Faton Bislimi