. Izolimi botëror i koronavirusit ka bërë që korja e tokës të lëvizë më pak, thonë studiuesit – Flaka Plus

Izolimi botëror i koronavirusit ka bërë që korja e tokës të lëvizë më pak, thonë studiuesit

Një studim i fundit thotë se që kur në shumë vende u ndalua puna e fabrikave dhe njerëzit u ndaluan të dalin nga shtëpia, zhurma sizmike – ose ndryshe, uturima e vibracioneve të kores së tokës – është ulur.

Studiuesit thanë se ky ndryshim jo vetëm që do të bëjë më të lehtë zbulimin e tërmeteve pro i jep gjithashtu njerëzimin një leksion për mjedisin.

Vibrimet që vijnë nga fabrikat, trenat, autobuzët dhe njerëzit gjatë aktivitetit i të tyre të përditshëm, prodhojnë një zhurmë në sfond, e cila bën të lëvizë kore e tokës. Lëvizje të tilla dalohet nga mijëra detektorë sizmikë në të gjithë botës.

Thomas Lecocq, sismolog i Observatorit Mbretëror në Belgjikë tha se zhurma sizmike e ambjentit ka rënë me diku nga 30 deri në 50 në Bruksel, që prej kohës kur u mbyllën shkolalt e bizneset.

Sizmologë të tjerë kanë gjetur reduktime të ngjashme të zhurmës.
Paula Koelemeijer, sismologe në Londër, tha se stacionet sizmike të kryeqytetit atje zbuluan reduktime të zhurmës menjëherë pas vendojsjes së bllokadës.

Tashmë Dr Lecocq kërkon të provojë nëse shkencëtarët mund të masin dridhjet e kores së tokës, ndërsa shton se zbulimet kanë dhe natyrë sociologjike: “Çdo individ mendon se ‘është vetëm në shtëpi’, por në fakt ne të gjithë bashkë po bëjmë diçka të madhe për mjedisin sizmik, dhe ndoshta mund ta marrim nëj mësim për pjesë të tjera të mjedisit.
“Arsyeja pse ne tani jemi në shtëpi është tmerruese, por ndoshta në të ardhmen mund të bëjë të kuptojë ai numri kritik i individëve, se duhen ndryshuar mënyrat dhe se jo të gjithë mund të shkojmë në punë me një makinë secili”.